18 april 2023

Woonbegeleider autisme

Nienke Spee (24) is woonbegeleider autisme bij Jados. Ze studeerde SPH, tegenwoordig Social Work. Tijdens deze studie liep ze twee jaar stage bij Jados. Na haar stage kreeg ze de vraag of ze wilde blijven werken als invaller woonbegeleider bij Jados. En zo geschiedde. Eva ging bij haar langs en vroeg wat haar werk precies inhoudt.


Door Eva Kokkeel

Op dit moment werkt Nienke drie dagen per week als woonbegeleider autisme bij Jados.

Woonbegeleiding autisme: hoe het voor Nienke begon

Toen Nienke destijds op zoek ging naar een stage wilde ze ervaring opdoen met de doelgroep autisme. Zo is ze bij Jados terecht gekomen. En dat is bevallen, want na haar stages is ze ‘blijven plakken’ en werkt ze hier nog steeds. Wat vindt Nienke zo leuk aan deze doelgroep?

‘’Mijn eerste stage heb ik gelopen in de gehandicaptenzorg, waarbij er duidelijk sprake was van een andere doelgroep. Hier was een grote diversiteit van cliënten met over het algemeen een lichtverstandelijke beperking. Deze doelgroep vroeg om een duidelijke aansturing, waarbij de ideeën en initiatieven veel vanuit de begeleiding kwamen. In vergelijking met Jados werk ik nu met een veel zelfstandigere doelgroep, waarbij de studenten met wie ik werk een heel andere hulpvraag hebben. Dat past mij meer.’’

Het leukst aan de doelgroep autisme vindt Nienke dat de studenten vaak intelligent zijn, en dat ze het vaak wel weten en ook gaan kunnen, maar dat ze daar net wat hulp bij nodig hebben. ‘’En dat ze zelf een hulpvraag kunnen stellen, natuurlijk met wat hulp, en ik kan helpen daar waar zij bij geholpen zijn.’’

Een dag als woonbegeleider autisme Jados Arnhem

Sinds dit jaar is de locatie Arnhem van twee locaties naar één locatie samengevoegd. Waar voorheen aan de ene kant Capito Wonen en aan de andere kant Stumass zat, is het nu één woonlocatie van Jados. In totaal zijn er nu vijftien kamers gevuld bestaande uit een mix van studenten en werkenden, die tussen de 17 en 26 jaar oud zijn.

Op deze locatie werken in totaal vijf woonbegeleiders autisme waarvan Nienke er eentje is, onder aansturing van een teamleider en gedragswetenschapper.

Hoe kan een dag eruit zien?
‘’We hebben een ochtend- en een avonddienst. Heel soms sta je met z’n tweeën op de groep maar voor de rest sta je eigenlijk bijna altijd alleen. Daardoor kan iedereen zijn eigen manier van werken en expertise toepassen.’’

Een woonbegeleider autisme bij Jados staat dus veel alleen op de groep, maar werkt af en toe ook samen. ‘’Ik heb vanochtend gewerkt van 08:00 tot 15:00 uur en nu begint een collega vanaf 13:00 uur tot 21:00 uur. Dus op die manier hebben we een kleine overlap.

Tijdens deze uren heb ik gesprekken met de cliënten, ben ik beschikbaar voor vragen en doe ik mijn administratie (mail, rapportages etc).

Elke woonbegeleider heeft zijn eigen manier van werken, omdat er veel alleen gewerkt wordt. Op deze manier worden ieders sterke kanten goed benut. Dit vult elkaar goed aan volgens Nienke.

Eigenschappen van een woonbeleider autisme

Wat belangrijk is voor een woonbegeleider autisme, is dat je heel zelfstandig kan werken.

‘’Je werkt voornamelijk alleen, dus je moet hulpvragen durven en kunnen stellen. Tegelijkertijd geeft dit veel vrijheid en ruimte voor creativiteit en een persoonlijke aanpak. Maar je moet daardoor wel tegen feedback kunnen, die je indirect ontvangt, want bijna alles gaat digitaal. We hebben wel teamvergaderingen waarin we elkaar face-to-face spreken.

Er is een korte overdracht in de overlap van ochtend naar avonddienst. Verder lees je de rapportages zelf. Dus als ik bijvoorbeeld op woensdag werk; dan lees ik iets wat er maandag is gebeurd op de groep. En dan geef ik daar via het online systeem Dotto (elektronisch cliënt dossier, red.) feedback op. Als je dan verdiepende vragen hebt, moet je daar zelf actie op ondernemen.’’

Leergierig zijn en een proactieve houding hebben is ook een belangrijke eigenschap volgens Nienke. Als woonbegeleider autisme moet je ook vragen stellen aan je collega’s, hoe zij dingen aanpakken. Weten hoe systemen werken en wanneer je hulp van je leidinggevende of de gedragswetenschapper moet inschakelen. ‘’Dat hoef je natuurlijk niet in één keer te kunnen, want je krijgt hier ook ervaring mee naarmate je langer op de groep staat.’’

De zorgvisie en werkwijze bij Jados

De woonbegeleiders werken vanuit de zorgvisie van Jados.

‘’Jados hanteert als zorgvisie op autisme een atypische ontwikkeling en gaat niet uit van een stoornis. Dit is volgens het gedachtegoed van Martine Delfos. De ontwikkeling is atypisch vanwege de volgorde in ontwikkeling. Het gaat om een versnelde ontwikkeling van het denken, het cognitieve deel. Tegelijkertijd is er een vertraagde ontwikkeling op sociaal-emotioneel gebied. Dit gaat om de ontwikkeling van je gevoelsleven en emoties, het omgaan met anderen en het aanleren van sociale vaardigheden. De versnelling en de vertraging beïnvloeden elkaar, net zoals levensgebeurtenissen invloed hebben op je ontwikkeling en vorm.’’
Bron:
website Jados.

Deze visie ondersteunt de mogelijkheid tot ontwikkeling en gaat vooral op zoek naar de oorzaak of aanleiding van gedrag. Daarover wordt vervolgens het gesprek aangegaan.

Een praktijkvoorbeeld: een student besluit niet meer naar school te gaan. In plaats van puur te sturen op terugkeer naar school wordt gezocht naar de onderliggende oorzaak en is dit juist de opening van een gesprek. Bijvoorbeeld door vragen te stellen: ‘Hé, hoe het komt dat je deze week niet naar school bent geweest? En: ‘Is de studie nog wel passend?’.

Deze zorgvisie is erg belangrijk om bij de cliënt aan te sluiten als woonbegeleider autisme. Dit beaamt ook Nienke. ‘’We kijken heel erg naar de mens en de ontwikkeling die plaats heeft gevonden, waar de ontwikkeling misschien door trauma’s is vastgelopen. Als iemand bijvoorbeeld moeite heeft met structuur aanhouden, gaan we niet alleen naar de weekplanning kijken, maar leren we ze ook om met veranderingen om te gaan.”

“Het is belangrijk om te kijken naar wat de student nodig heeft. Ieder gedrag heeft een reden en komt ergens vandaan. Het is aan mij de uitdaging om daar samen met een cliënt achter te komen en een plan te maken.’’

Zelf staat Nienke als woonbegeleider autisme helemaal achter de visie. Ze vindt het daarnaast heel interessant om erover te praten met mensen in haar eigen netwerk, en deze ook enthousiast te maken.

Ten slotte: zou je Jados aanraden als werkgever?

‘’Ja, ik zou Jados zeker aanraden! Ik vind de zorgvisie heel erg passend, al moet het ook bij jou als persoon passen. Ik denk dat we er veel mee kunnen bereiken, dus als er mensen zijn die de visie ook interessant vinden, dan wil ik zéker dat ze bij Jados komen werken.

Ik hoop ook dat we de komende jaren meer naar buiten durven treden en andere organisaties kunnen inspireren met onze visie en werkwijze.’’




Lees ook deze verhalen